Blog

Babezioza Pasa

Babezioza Pasa

Babezioza Pasa

Babezioza-krpeljska groznica pasa je oboljenje pasa izazvano protozoama iz roda Babesia spp, najčešće Babesia Canis. Ovu protozou prenose krpelji i ona je specifična za vrstu, odnosno napada samo pse.

Zastupljenost babezioze je usko povezana sa aktivnošću krpelja. Na našem području je zastupljeno više vrsta krpelja (Ixodes ricinus,Rhipicephalus Bursa) i svi oni mogu biti prenosioci uzročnika ove bolesti.

Krpelji pokazuju najveću aktivnost u proleće i jesen, pri temperaturama 5-15C i pri povećanoj vlažnosti vazduha. Smatra se da su krpelji aktivni sve dok 3 dana uzastopno maksimalna dnevna temperature ne pređe 0C. Najveći značaj u migraciji krpelja igra vetar. Vetar ih može preneti i po 200 km, i tada se zadržavaju u visokom rastinju i u krošnjama drva. Iz tog razloga nije dovoljna zaštita imati samo pokošeno rastinje u dvorištu. Potencijal aktivnog kretanja krpelja je prilično mali, odnosno distance koju sami pređu je kratka.

Prenošenje bolesti direktnim kontaktom između bolesnog i zdravog psa nije moguće. Oboljenje se prenosi samo preko krpelja koji nose protozou

Uklanjanje krpelja kod pasa

 

Krpelje prvo tražite na mestima koja nisu dostupna zubima psa: Uši,vrat, u predelu pazuha… Veličina krpelja nije pokazatelj da li je on bio zaražen ili ne. Krpelja je potrebno uhvatiti što bliže koži i laganim kružnim u smeru suprotnom kazaljke na satu ga izvaditi napolje. Ponekad, kod dugodlakih rasa pasa je potrebno ošišati dlaku na mestu gde ste našli krpelja, da bi lakše mogli da ga otklonite.

Simptomi babezioze pasa

Protozoa koja izaziva babeziozu pasa se nalazi u crvenim krvnim zrncima i izaziva njihovo propadanje.Usled raspadanja crvenih krvnih zrnaca dolazi do anemije. Prvi simptom koji će vlasnik moći da primeti je apatija,bezvoljnost odnosno smanjena aktivnost ljubimca. Istovremeno se smanjuje apetit da bi ubrzo ljubimac u potpunosti izgubio apetit. Javlja se povišena telesna temperature koja može ići i preko 40C. Sluznice su u početku blede, usled anemije a nakon toga počinju da dobijaju žutu boju-žutica(icterus). Raspadnuta crvena krvna zrnca se izbacuju mokraćom koja dobija tamnu boju, sličnu koka-koli ili tamnom pivu. Ljubimac može početi da zanosi u hodu, usled gubitka crvenih krvnih zrnaca i visoke telesne temperature. Rad srca je ubrzan, a disanje otežano usled čega se životinja nevoljno kreće, i najčešće samo leži.

Od momenta kada se krpelj zakačio do pojave prvih simtoma bolesti može proteće i do 10 dana. Ukoliko niste pronašli krpelja na vašem ljubimcu, ne znači da ga nije bilo! U slučaju da ljubimac može da dohvati krpelja, sam će ga skinuti zubima, ali u krvnom razmazu se uspešno potvrđuje prisustvo ove protozoe.

Terapija babeziose pasa

Ukoliko primetite neki od simptoma babezioze potrebno je ljubimca sto pre odvesti kod veterinara. Ukoliko se na vreme počne terapija prognoza je dobra. Pronoza je loša u slučajevima kada ljubimac prestane da mokri, jer to ukazuje na terminalno oštećenje bubrega. U zavisnosti od simptoma može biti potrebna infuzija, a u najtežim slučajevima čak i trasfuzija krvi. Osim specifičnog leka koji ubija ovu protozou potrebna je i potporna terapija vitaminima, preparatima za obnovu crvene krvne loze kao i antibiotici za sprečavanje sekundarnih bakterijskih infekcija. U slučaju visoke temperature potrebno je primeniti antipiretike.Neophodno je 2 nedelje nakon prve terapije ponoviti terapija da bi se sprečila moguć recidiv ( povratak infekcije),iako nije došlo do nove infekcije. Jedan dan terapije nije dovoljan čak i u slučajevima kada je ljubimcu vidno bolje nakon prve terapije.

Posebno osetjivi na ovo oboljenje su mladi psi, kao i starije životinje sa problemima sa jetrom i bubrezima. Ukoliko se ne reaguje na vreme bolset se može završiti letalno u roku od 2 do 3 dana.

Preventiva – Kako sprečiti babiozu kod pasa

Postoji širok spektar preparata za zaštitu od krpelja u obliku spot on preparata, tableta ili ogrlice. Važno je naglasiti da nijedan od ovih preparata ne nudi 100% zaštitu. Nivo zaštite ide preko 95%,ali u slučaju boravku u području sa velikom infestacijom krpelja moguće je da se krpelj zakači i pored primenjene zaštite.

Važno je naglasiti da nijedan spot on preparat(“ampula”) ne štiti od krpelja duže od mesec dana. Jedinu dugoročniju zaštitu nude ogrlice, ali bitno je naglasiti da se uzimaju ogrlice od proverenih proizvođača. Ogrlice na bazi biljaka se nisu pokazale baš efikasnim.

Najbolje je konsultovati se sa veterinarom, koji će u zavisnosti od životnih navika vašeg ljubimca preporučiti odgovarajući preparat, i aplikovati ga na odgovarajući način.

Osim primenjene zaštite potrebno je izbegavati šetnje kroz gusto i visoko rastinje, žbunje kao i šume.

Najhumaniji veterinari u gradu. Prioritet su im životinje, a ne profit.
Danijela Pejic

Sve pohvale za Dr. Aleksandra. Ubedjivo najbolja veterinarska ambulanta u Novom Sadu. Hvala vam na svemu!

Danijel Bojovic

Svi su divni, ali posebnu zahvalnost dugujemo Stefanu, Nemanji i Aleksandru. Spasili su nam psa.
Veoma profesionalni i svoj posao rade srcem! Sve preporuke!

Zeljana Bijelic

Najbolji su. Pravi veterinari kojima je zaista stalo do životinja. Pogotovo vlasnici i glavni veterinari, Nemanja i Aca. Stručnije i bolje veterinare nećete nigde naći.

Anela Skrivanj

Divni, stručni, predani…iako su naši ljubimci “razmažena derišta”, ovoj ekipi strpljenje ne nedostaje. Hvala na svakoj intervenciji, pomoći i savetu. Kenzo vam se zahvaljuje

Jelena Horvat