Blog

Gnojna upala materice – Pyometra

Gnojna upala materice – Pyometra

Gnojna upala materice – Pyometra

Piometra (hronična gnojna upala materice) je dosta često reproduktivno oboljenje, polno zrelih kuja, koje se, obično, javlja kod ženki starijih pasa i mačaka koje nisu sterilisane. Ovo oboljenje direktno ugrožava život životinje i zahteva brzu reakciju veterinara.Mnogo je više zastupljena kod pasa nego kod mačaka.

Uprkos široko prihvaćenom mišljenju među vlasnicima, porođaj ne smanjuje šanse za nastavak ovog opakog oboljenja!

 

Uzrok Gnojne Upale Materice

Tačan uzrok nastanka ovog oboljenja nije potvrđen, smatra se da je bolest multifaktorijalna. Postoji više faktora koji utiču na nastanak ove bolesti. Jedan od glavnih faktora je nagli porast i visok nivo progesterona koji se odrzava 2 meseca nakon polnog ciklusa. Visok nivo ovog hormona onemogucava zid materice da se kontahuje, sto dovodi do zadrzavanja tecnosti i umnozavanja bakterija u materici,sto doprinosi nastanku gnojne upale.

Takodje,u toku estrusa (teranja), bela krvna zrnca,koja normalno štite od nastanka infekcije su sprečena da prodru u matericu. Ovo je prirodan proces koji omogućava ulazak spermatozoida, bez da budu inaktivisani imunim sistemom, što omogućava začeće ploda. Sa druge strane, ovo pogoduje umnožavanju bakterija i zapaljenju materice.

Nepravilna upotreba hormonskih preparata (za odlaganje estrusa, za artifikacioni abortus-prekid neželjene tudnoće i dr) takodje doprinosi nastanku ove tešeke bolesti. Svi pacijenti pod hormonskom terapijom moraju biti pod pažljivim veterinarskim nadzorom, uz upotrebu proverenih preparata indikovanih za to. Ovo napominjeo zbo česte upotrebe preparata za velike životinje (krave i svinje), koji su mnogo jeftiniji, i lakše dostupni ali mogu izazvati ozbiljne nuspojave.

Simptomi bolesti

Oboljenje nastaje neposredno pred, ili 2-8 nedelja posle polnog ciklusa, kod starijih i kućnih ljubimaca ženskog pola srednjih godina. Ne mora biti pravilo! Rea je rotvajler, stara 4 godine koja se susrela sa ovim problemom.

Postoje dve vrste ove bolesti: otvorena i zatvorena pyometra

Otvorena pyometra se lakše uočava od strane vlasnika. Kućnim ljubimcima se “cedi” iscedak iz stidnice, u formi gnoja. Zadnji deo tela je “ulepljen”sasušenim naslagama gnoja.Ljubimac unosi primetno veće količine tečnosti, apetit je smanjen. Aktivnost psa se smiruje. Ponekad se primćuje podrhtavanje tela ljubimca.

Kod zatvorene pyometre iscetka nema! Ljubimac pije više vode, uzima manje hrane ili potpuno gubi apetit. Iako je ovo stanje pred sepsu, telesna temperature ne mora biti povišena. Ljubimac je nevoljan, uglavnom leži, ponekad se primećuje podrhtavanje tela.

U oba slučaja životinja mršavi,anoreksična je i postoji mogućnost povraćanja ili dijareje.

 

Piometra – Dijagnoza

Nakon kliničkog pregleda izvršenog od strane veterinara, potrebno je uraditi analizu krvi i detaljan ultrazvučni pregled. U krvnoj slici se dobijaju visoke vrednosti ćelija bele krvne loze. Potrebno je i uraditi biohemijske parameter koji pokazuju rad jetre i bubrega.Ultrazvučnim pregledom se može potvrditi ovo stanje. Pogotovo je značajan da se ne bi pomešalo ovo stanje sa graviditetom( trudnoćom).

Lečenje Gnojne Upale Materice kod Pasa i Mačaka

Jedino trajno rešenje ovog problema je hiruški zahvat. Pri ovoj procedure se uklanjaju materica i jajnici,kao kod ovariohisterektomije,ali uz prethodnu stabilizaciju pacijenta nadoknadom tečnosti i potpornom terapijom.Zahvat je složeniji nego dok “sterilizacije”,i nosi sa sobom veći rizik. Nakon operacije je neophodan tretman antibioticima i analgeticima. Prognoze kod ovog stanja su odlične. Ukoliko ljubimac nema nekih drugih zdravstvenih problema(kardiovaskularna dirofilarioza-“bolest srčanog crva, problem sa jetrom, bubrezna insuficijencija) najveći procenat preživi bez ikakvih komplikacija u toku kasnijeg života, i bez povratka ove bolesti.

Odgajivači i vlasnici visoko vrednih ženki pasa i mačaka često zahtevaju hormonski tretman u cilju dalje reprodukcije životinje. Kod otvorene pyometre bez ikakvih komplikacija šanse za uspeh takozvane “gimnastike materice” su svega 50-60%. Kod zatvorene pyometre ovaj procenat je daleko manji, svega oko 15% i zato ne savetujemo vlasnike da primenjuju ovu procedure. Osim toga usled dejstva hormona može doći do pucanja materice i nastanka sepse, koja se završava letalno.

Čak i nakon uspešnog hormonskog tretmana ove bolesti velike su šanse za rekonvalescenciju, odnosno ponavljanje istog stanja u toku kasnijeg života. Te šanse idu i do 50%.

Uglavnom ovi psi na kraju moraju biti podvrgnuti hiruškom zahvatu.Zbog toga je standardna preporuka u našoj ambulanti hiruško rešavanje ovog problema.

Prevencija

Jedina metoda sprečavanja nastanka ove bolesti je STERILIZACIJA. Sve faktore koji doprinose nastanku sprečavamo sterilizacijom.

I da ponovimo: JEDNO PARENJE NE SMANJUJE MOGUĆNOST NASTANKA OVE BOLESTI.

Ne odlučujte se olako za hormonske tretmane, čak i pod veterinarskim nadzorom.

Sve ženke koju su pokušale parenje, imaju istoriju pseudograviditeta “lažne trudnoće”, su podložnije nastanku ovog stanja.

Ukoliko žeilte da sterilišete vašu ljubimicu pozovite, zakažite termin i biće nam zadovoljstvo da vam pomognemo.

Najhumaniji veterinari u gradu. Prioritet su im životinje, a ne profit.
Danijela Pejic

Sve pohvale za Dr. Aleksandra. Ubedjivo najbolja veterinarska ambulanta u Novom Sadu. Hvala vam na svemu!

Danijel Bojovic

Svi su divni, ali posebnu zahvalnost dugujemo Stefanu, Nemanji i Aleksandru. Spasili su nam psa.
Veoma profesionalni i svoj posao rade srcem! Sve preporuke!

Zeljana Bijelic

Najbolji su. Pravi veterinari kojima je zaista stalo do životinja. Pogotovo vlasnici i glavni veterinari, Nemanja i Aca. Stručnije i bolje veterinare nećete nigde naći.

Anela Skrivanj

Divni, stručni, predani…iako su naši ljubimci “razmažena derišta”, ovoj ekipi strpljenje ne nedostaje. Hvala na svakoj intervenciji, pomoći i savetu. Kenzo vam se zahvaljuje

Jelena Horvat