Blog

Značaj higijene zuba kod kućnih ljubimaca

Značaj higijene zuba kod kućnih ljubimaca

Značaj higijene zuba kod kućnih ljubimaca

Kada je u pitanju oralna higijena i zdravlje zuba kućnih ljubimaca oni u potpunosti zavise od vlasnika životinje jer naši ljubimci nisu u mogućnosti da dva puta dnevno peru zube i na svakih 6 meseci odlaze kod zubara. Zato brigu o zubima i oralnoj higijeni treba da vode njihovi vlasnici u saradnji sa veterinarom.

Loše stanje zuba i desni je čest i ozbiljan uzrok bola i nelagode naših krznenih prijatelja, na koji se oni vremenom priviknu i zbog toga se „ne žale“, tako da vlasnici obično ne primete postojanje tog problema, a i ako ga primete pripisuju ga starosti svog ljubimca. Smatra se da čak do 80% pasa i do 70% mačaka ima ozbiljne zdravstvene probleme sa zubima i desnima pre 3. godine života.

KAKO PRIMETITI PROBLEME U USTIMA SVOG LJUBIMCA

Najbolje bi bilo s vremena na vreme otvoriti usta i pogledati. Ukoliko primetite promenu boje zuba, nakupljanje zubnog kamenca (naslage na zubu) pogotovo u korenu zuba ili promenu u boji desni (crvenilo), najbolje bi bilo da se obratite svom veterinaru. Ako niste u mogućnosti sami da otvorite usta ljubimcu ili ako se vaš krzneni prijatelj opire, konsultujte vašeg veterinara.

Drugi znak stomatoloških problema koji se može lakše primetiti se javlja u već poodmaklim stadijumima oboljenja i predstavlja neprijatan zadah iz usta (halitosis). Čak i onda  dobar deo vlasnika ovaj simptom zanemaruje ili ga pripisuje starosti svog ljubimca. Zato moramo da naglasimo da NIJE normalno da vašem ljubimcu „smrdi“ iz usta, već je to znak nekog zdravstvenog problema, tako da je najbolje da ljubimca odvedete kod vašeg veterinara na pregled.

KAKO PROBLEM NASTAJE?

Pošto ljubimci ne peru zube, tokom hranjenja se u ustima zadržava hrana koja sadrži kalcijumove soli. Ove soli se zajedno sa solima iz pljuvačke zadržavaju na prelazu zuba i desni. Posledica toga je da vremenom zubi gube svoju glatkoću, što olakšava dalje nakupljanje i taloženje kamenca, kao i zadržavanje ostataka hrane.

Ti ostaci hrane, zadržani na zubnom kamencu, predstavljaju idealnu sredinu za razvoj i umnožavanje bakterija koje dovode do zapaljenskog procesa na desnima i zubima.

Osim toga, zubni kamenac odvaja zub od njegove zubne alveole u kojoj je zub anatomski smešten i koja ga drži, te se stvaraju tzv. “džepovi“, u kojima se dodatno zadržava hrana. Sam zub pošto mu je prošireno ležište gubi osnovu u svom ležištu, zbog čega se „razlabavljuje“  i na kraju ispada. Vrlo često se događa da vlasnici dovedu svoje ljubimce kod veterinara tek kada zubi počnu ispadati.

Problemi sa zubima nisu samo estetski, niti im je jedina posledica neprijatan zadah iz usta. Kod hroničnih problema u ustima, zapaljenje se može proširiti na druge delove tela kao što su sinusi, zglobovi, srce, bubrezi, itd. Osim toga, ljubimac nije u mogućnosti da adekvatno sažvaće hranu, što može rezultovati učestalim povraćanjem i problemima sa želucem, kao i daljim varenjem hrane. I povrh svega, vaš ljubimac konstatno trpi bol i oseća se neprijatno pri svakom obroku.

KAKO SE REŠITI KAMENCA KOD KUĆNIH LJUBIMACA?

U svakodnevnoj praksi često se susrećemo sa zabludom da zubni kamenac ne treba dirati, ni skidati sa zuba, jer će se još više “skupljati”, i da zubni kamenac “štiti “ zub. To nije tačno, baš naprotiv kamenac i zubni plak treba skidati!

Najbolje bi bilo od samog početka svakodnevno četkati svom ljubimcu zube četkicom natopljenom u slanu vodu ili u pseću pastu za zube. Nikako ne treba koristiti ljudske paste za zube, jer naši ljubimci ne znaju da ih ispljunu, a one sadrže fluor koji, ako se duži period unosi u organizam gutanjem, može dovesti do razvoja ozbiljnog gastritisa.

Osim toga, postoje i posebno namenjene suve hrane i poslastice za sprečavanje stvaranja zubnog kamenca, kao i njegovo delimično uklanjanje.

Ukoliko se na zubima vašeg krznenog prijatelja ipak nakupi veća količini zubnog kamenca, vreme je za posetu veterinaru. U tim slučajevima se kamenac uklanja ultrazvučnim aparatom, a zatim se zubi po potrebi poliraju. Vrlo je bitno da se kamenac ukloni u potpunosti, pogotovo u predelu prelaza zuba u desni. S obzirom da naši krzneni prijatelji ne mogu dovoljno dugo da miruju kako bi se ova intervencija obavila na adekvatan i bezbedan način po ljubimca, ovaj zahvat se obavlja u blagoj sedaciji ili anesteziji.

Vrlo često, usled neblagovremene reakcije vlasnika, prinuđeni smo da izvadimo i po više zuba prilikom skidanja kamenca. To znači da su redovna kontrola i uklanjanje kamenca ključni za produženje životnog veka zuba vašeg malog prijatelja!


Od sada kod nas možete odraditi ULTRAZVUČNO SKIDANJE KAMENCA sa zuba vaših ljubimaca i to po AKCIJSKIM CENAMA već od 2500 din do 15. jula 2019! Na ovaj način ćete sprečiti nastanak neprijatnog zadaha i, što je još važnije, upalu desni i prerano ispadanje zuba vašeg repatog prijatelja!

 

Vaš Master Vet Team

Najhumaniji veterinari u gradu. Prioritet su im životinje, a ne profit.
Danijela Pejic

Sve pohvale za Dr. Aleksandra. Ubedjivo najbolja veterinarska ambulanta u Novom Sadu. Hvala vam na svemu!

Danijel Bojovic

Svi su divni, ali posebnu zahvalnost dugujemo Stefanu, Nemanji i Aleksandru. Spasili su nam psa.
Veoma profesionalni i svoj posao rade srcem! Sve preporuke!

Zeljana Bijelic

Najbolji su. Pravi veterinari kojima je zaista stalo do životinja. Pogotovo vlasnici i glavni veterinari, Nemanja i Aca. Stručnije i bolje veterinare nećete nigde naći.

Anela Skrivanj

Divni, stručni, predani…iako su naši ljubimci “razmažena derišta”, ovoj ekipi strpljenje ne nedostaje. Hvala na svakoj intervenciji, pomoći i savetu. Kenzo vam se zahvaljuje

Jelena Horvat