Blog

Kako sa ljubimcem u inostranstvo?

Kako sa ljubimcem u inostranstvo?

Kako sa ljubimcem u inostranstvo?

U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa procedurom koja je neophodna za legalan prelazak ljubimca preko granice. Potrebne analize mogu trajati i do 4 meseca, tako da je potrebno na vreme početi sa pripremama, ukoliko želite da putujete sa vašim ljubimcem u inostranstvo.

Prvi korak je da vaš ljubimac (pas ili mačka) bude obeležen mikročipom i vakcinisan inaktivisanom vakcinom protiv besnila. To je zakonska obaveza svakog vlasnika, bez obzira da li putujete ili ne. Po važećem zakonu Republike Srbije, svi psi i mačke stariji od 90 dana moraju biti obeleženi mikročipom i vakcinisani protiv besnila.

Najranije 30 dana nakon poslednje primljene vakcine protiv besnila ljubimcu se vadi krv radi provere odgovora organizma na vakcine primljene u toku života. Krv se priprema na odgovarajući način i uz odgovarajuću propratnicu, overenu pečatom veterinarske ambulante ili stanice koja je uzorkovala krv, nosi na Pasterov Zavod. Pasterov Zavod u Novom Sadu je jedina laboratorija koja vrši ovu analizu u celoj Srbiji. Ovo sve obavlja veterinar. Uzorci moraju biti isporučeni laboratoriji najkasnije 24h nakon izdvajanja i inaktivacije seruma.

Nije dozvoljeno da vlasnici kućnih ljubimaca sami šalju ili dostavljaju uzorke u laboratoriju.

Naš savet je da ukoliko je prošlo više od 8 meseci od poslednje vakcine, a to je jedina koju je u toku života vaš ljubimac primio, da se prvo uradi još jedna vakcinacija, pa tek za 30 dana vadi krv za analizu. U suprotnom se može dogoditi da titar antitela u organizmu ljubimca nije dovoljan. U ovom slučaju ljubimac se svakako mora opet vakcinisati, i tek za 30 dana se može ponovo uzorkovati krv. Novac vam se ne refundira ukoliko rezultat nije odgovarajući, a ljubimac se ponovo izlaže stresu izazvanom vađenjem krvi.

Za najviše 14 dana rezultate će dobiti vlasnik na kućnu adresu i veterinarska ambulanta. Rezultat treba da bude 0,5 i više internacionalnih jedinica. Ukoliko je rezultat odgovarajući, analiza važi do kraja života ljubimca, ukoliko se ljubimac redovno vakciniše.

90 dana od vađenja krvi vlasnik ide sa rezultatima u veterinarsku inspekciju da se rezultat upiše u pasoš, i da se izda sertifikat sa kojim se putuje.

Poslednji korak je poseta veterinaru da se obavi klinički pregled najkasnije 48h pred put. Potrebno je ljubimca očistiti od crevnih parazita i tretirati protiv ektoparazita pre putovanja i navedene tretmane uneti u pasoš ljubimca. Samo klinički zdrav ljubimac može da putuje.

 

Određene države (npr. Australija, azijske države) traže specifične analize, za te slučajeve je najbolje da se konsultujete sa vašim veterinarom.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, za putovanje sa vašim ljubimcem je dovoljno da je obeležen mikročipom, vakcinisan protiv besnila i da se izvrši klinički pregled ljubimca najkasnije 48h pred putovanje.

Tek nakon svega ovoga ste spremni za uživanje u godišnjem odmoru sa vašim ljubimcem ili ljubimcima!

 

Vaš Master Vet Team

Najhumaniji veterinari u gradu. Prioritet su im životinje, a ne profit.
Danijela Pejic

Sve pohvale za Dr. Aleksandra. Ubedjivo najbolja veterinarska ambulanta u Novom Sadu. Hvala vam na svemu!

Danijel Bojovic

Svi su divni, ali posebnu zahvalnost dugujemo Stefanu, Nemanji i Aleksandru. Spasili su nam psa.
Veoma profesionalni i svoj posao rade srcem! Sve preporuke!

Zeljana Bijelic

Najbolji su. Pravi veterinari kojima je zaista stalo do životinja. Pogotovo vlasnici i glavni veterinari, Nemanja i Aca. Stručnije i bolje veterinare nećete nigde naći.

Anela Skrivanj

Divni, stručni, predani…iako su naši ljubimci “razmažena derišta”, ovoj ekipi strpljenje ne nedostaje. Hvala na svakoj intervenciji, pomoći i savetu. Kenzo vam se zahvaljuje

Jelena Horvat