Blog

Bolest Srčanog Crva- kardiovaskularna dirofilarioza

Bolest Srčanog Crva- kardiovaskularna dirofilarioza

Bolest Srčanog Crva- kardiovaskularna dirofilarioza

Šta je to bolest srčanog crva, odnosno kardiovaskularna dirofilaroza?

 

Srčani crv je ozbiljna bolest koja može biti fatalna po vašeg ljubimca. Bolest srcanog crva se na našem području dijagnostikuje u poslednjih nekoliko godina I uzela je maha. Smatra se da između 20% I 30% svih pasa ima ovog opasnog parazita, I da će vremenom pokazati prve simptome bolesti.
Dirofilaria immitis je uzročnik ovog oboljenja. U pitanju je parazit, valjkasta glista-nematoda, koja može dostići dužinu I do 30cm I parazitira u krvnim sudovima pluća I u srcu. Veličina parazita zavisi od starosti I veličine krvnog suda domaćina u kome boravi.

 

Razvojni ciklus srčanog crva

Vaš ljubimac se zarazi ubodom komarca. Da bi se parazit razvio neophodno je da prodje period razvoja u prelaznom domaćinu, odnosno komarcu. Ženka komarca, dok sisa krv, unese u svoj organizam larvice mikroskopske velicine. Nakon prosečno 14 dana, larvice se u organizmu komarca razviju I tada se mogu preneti iz komarca na vašeg ljubimca ubodom. Bolest se NE prenosi direktnim kontaktom između zdrave I obolele životinje!

 

U novom domaćinu infektivne larvice- mikrofilarije putujući ka plućima I srcu rastu I sazrevaju u odrasle oblike. Proces razvoja ovog parazita u organizmu traje 6-7 meseci. Bitno je naglasiti da se u ovom periodu ne primećuju klinički znaci bolesti.

 

Klinički znaci bolesti “srčanog crva”

Ne postoje specifični znaci ovog oboljenja na osnovu kojih bi vlasnik posumnjao da je u pitanju ovo teško oboljenje.
Prvi znaci koji se primećuju su brže zamaranje ljubimca, povremeni kašalj, gubitak telesne mase, u nekim slučajevima epizode gubitka svesti. U velikoj meri simptomi ove bolesti podsećaju na simptome srčanog bolesnika. Tokom vremena ovi simtomi “napreduju” do nakupljanja tečnosti u abdomenu, nakupljanja tečnosti u plućima, I na kraju, mogu dovesti do smrtnog ishoda čak I pored hitne intervencije vašeg veterinara.

 

Dijagnoza kardiovaskularne dirofilarioze

Prisustvo se dijagnostikuje vadjenjem krvi I analizom. Postoje dve vrste testa,
• test na prisustvo odraslih oblika parazita
• visokospecifični test za utvrdjivanje prisustva antigena parazita
Zlatni standard je da se istovremeno rade oba testa. Negativan test na prisustvo odraslog oblika parazita ne znači da vaš ljubimac nema kardiovaskularnu dirofilariozu!

 

Lečenje

Kardiovaskularna dirofilarioza, ili srcani crv može da se izleči samo ako se na vreme reaguje. Vaš veterinar će odrediti terapiju u zavisnosti od stadijuma oboljenja I stanja u kome se vaš ljubimac nalazi. Terapija kod srcanog crva mnogo varira od težine simptoma, ali traje minimum 6 meseci, a u težim slučajevima ishod je neizvestan. U težim slučajevima terapija može da traje I znatno duže. Nakon 6 meseci se radi prvi kontrolni test. Ukoliko je pas negativan na testu, nakon mesec dana je potrebno uraditi ponovni test da bi bili sigurni da je pas izlečen. Ukoliko je pas pozitivan terapija se nastavlja. Nakon 3 meseca se ponavlja test. Terapija se nastavlja 1 mesec nakon negativnog testa, I zatim se ponavlja test.
Nakon 2 uzastopno negativna testa ljubimac se smatra izlečenim.

 

Kako sprečiti bolest srcanog crva?

U zavisnosti od starosti I veličine ljubimca postoji više vrsta zaštite. Ukoliko imate odraslog psa, koji nije koristio zaštitu, ili je nije redovno koristio trebalo bi prvo testirati ljubimca na prisustvo larvi srčanog crva. Ukoliko je pas negativan na prisustvo antigena srčanog crva postoji više načina zaštite vašeg ljubimca.
Kada su u pitanju štenci, postoje preparati koji se mogu koristiti već sa 8 nedelja starosti. Štenad nisu otporna na srčanog crva I neophodno je na vreme početi sa upotrebom preparata!

Po našem mišljenju najbolja metoda zaštite je primenom odgovarajućih metoda na mesečnom nivou. Postoje tablete koje istovremeno štite vašeg ljubimca od buva I srčanog crva. Takodje, postoje I tablete koje štite samo od srčanog crva.
Osim toga mogu se primenjivati I spot-on preparati, kao I ogrlice. Najbolje je da se savetujete sa vašim veterinarom, I da vam on na osnovu procene načina života vašeg ljubimca preporuči adekvatnu zaštitu.

Bez obzira na vrstu zaštite, preventiva se preporučuje 1 mesec pre pojave komaraca I njena primena 1 mesec nakon smanjivanja populacije komaraca.
Davanje preventivnih preparata psima koji su već zaraženi može dovesti do retke, ali opasne reakcije koja može ugroziti život ljubimca. Zbog toga se preporučuje prvo testiranje, pa tek onda pimena preventivnih preparata protiv srčanog crva.
Pravovremena dijagnostika srčanog crva je izuzetno važna. U slučaju ovog oboljenja u potpunosti važi floskula “ bolje sprečiti nego lečiti”

 

Za sve informacije u vezi ovog oboljenja možete pozvati našu ambulantu I dobiti odgovarajuće informacije I preporuke.

Najhumaniji veterinari u gradu. Prioritet su im životinje, a ne profit.
Danijela Pejic

Sve pohvale za Dr. Aleksandra. Ubedjivo najbolja veterinarska ambulanta u Novom Sadu. Hvala vam na svemu!

Danijel Bojovic

Svi su divni, ali posebnu zahvalnost dugujemo Stefanu, Nemanji i Aleksandru. Spasili su nam psa.
Veoma profesionalni i svoj posao rade srcem! Sve preporuke!

Zeljana Bijelic

Najbolji su. Pravi veterinari kojima je zaista stalo do životinja. Pogotovo vlasnici i glavni veterinari, Nemanja i Aca. Stručnije i bolje veterinare nećete nigde naći.

Anela Skrivanj

Divni, stručni, predani…iako su naši ljubimci “razmažena derišta”, ovoj ekipi strpljenje ne nedostaje. Hvala na svakoj intervenciji, pomoći i savetu. Kenzo vam se zahvaljuje

Jelena Horvat