Blog

Sterilizacija i kastracija kućnih ljubimaca

Sterilizacija i kastracija kućnih ljubimaca

Sterilizacija i kastracija kućnih ljubimaca

Šta je hirurška sterilizacija?

Za vreme hirurške sterilizacije, veterinar odstranjuje određene reproduktivne organe. Ako su Vaša mačka ili pas ženskog pola, veterinar odstranjuje jajnike, jajovode i matericu. Medicinski naziv ove operacije je ovariohisterektomija, iako je uobičajeni naziv “sterilizacija”. Ako imate ljubimca muškog pola odstranjuju se testisi, a operacija se zove “kastracija”. Iako su i sterilizacija i kastracija ozbiljne hirurške operacije, takođe su one najčešće intervencije koje veterinari izvode nad mačkama i psima. Pre operacije, radi se temeljni pregled da bi se utvrdilo da je Vaš ljubimac dobrog zdravlja. Osim toga preporučljivo je uraditi I određene analize po preporuci vašeg veterinara, u zavisnosti od starosti I vrste životinje. Tokom operacije, pacijenti su pod dejstvom opšte anestezije, a za ublažavanje bolova daju se analgetici. Zamoliće vas da vodite računa o mirovanju Vašeg ljubimca nekoliko dana posle operacije, dok rana bude zarastala.

 

Šta se dešava sa ponašanjem i reprodukcijom kućnih ljubimaca?

Nasuprot stavu nekih ljudi, graviditet, makar samo jedan, ne poboljšava ponašanje ženki pasa i mačaka. U stvari, instinkt za parenje može dovesti do neželjenih oblika ponašanja, koji mogu rezultirati stresom i kod vlasnika i kod životinje. Jedno parenje životinje žemskog pola ne umanjuje mogućnost nastanka tumora mlečne žlezde I drugih bolesti vezanih sa polnim ciklusom!

 

Koje su prednosti sterilizacije kućnog ljubimca ženskog pola?

Ženke pasa doživljavaju ciklus “polnog žara” na oko šest meseci starosti, zavisno od rase. Taj ciklus može kod ženki pasa trajati i do 21 dan, za to vreme ona može ostavljati krvave mrlje po kući, može biti razdražljiva, plahovita i aktivno će tražiti mužjaka. Ženka psa će se u tom periodu verovatno tući sa ostalim ženkama pasa, uključujući i druge ženke u domaćinstvu.Osim toga, dolaziće I mužjaci iz okoline, privučeni mirisom što može dovesti do neželjene trudnoće.
Ženke mačaka mogu biti u fazi polnog žara svake dve sedmice tokom sezone parenja, dok ne postanu gravidne. Za to vreme može se očekivati da često mjauču i uriniraju na neprihvatljivim mestima.
Sterilizacija eliminiše cikluse polnog žara, ali i generalno smanjuje neželjeno ponašanje koje može dovesti do frustracije vlasnika i konačno, do odluke da se ljubimci ostave u azilu. Najvažnije, rana sterilizacija ženki pasa i mačaka može pomoći da se zaštite od kasnijih ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su urinarne Infekcije, tumori mečne žležde, gnojne upale materice I dr.

 

Koje su prednosti kastracije kućnog ljubimca muškog pola?

Sposobnost za parenje mužjaka pasa i mačaka javlja se prosečnom uzrastu od 6 do 9 meseci. Kao i mužjaci pasa, i mužjaci mačaka počinju da “obeležavaju” teritorije prskanjem urina jakog mirisa na vaš nameštaj, zavese i ostala mesta u Vašoj kući. Takođe, ukoliko postoji i najmanja šansa, mladi mužjaci mogu pokušati da pobegnu od kuće i lutaju, u potrazi za ženkom. Psi i mačke koji traže ženke u vreme polnog žara, mogu postati agresivni, mogu u borbi povrediti sebe, druge životinje ili ljude. Takođe, veće su šanse da automobili udare životinje koje lutaju. Kastracija mužjaka pasa i mačaka umanjuje polni instinkt i ima umirujući efekat, čineći da su manje skloni lutanju, a zadovoljniji kod kuće. Kastracija vašeg kućnog ljubimca mužjaka, takođe smanjuje rizik razvoja bolesti prostate i tumora testisa.

 

Postoje li rizici operacija?

Kao i kod svake hirurške intervencije, kod sterilizacije postoje anestetički i hirurški rizici, ali je mala učestalost komplikacija. Kako promene u koncentraciji reproduktivnih hormona mogu uticati na rizik od razvijanja određenih bolesti i stanja Vašeg ljubimca u budućnosti, Vaš veterinar će vas posavetovati o prednostima i rizicima sterilizacije.

 

Koje doba je najbolje za sterilizaciju ili kastraciju mog kućnog ljubimca?

Konsultujte svog veterinara o najprikladnijem terminu za sterilizaciju ili kastraciju Vašeg ljubimca, u odnosu na njegovu rasu, uzrast i fizičko stanje. Zapamtite, nasuprot popularnom verovanju, NIJE najbolje da se čeka da vaše ženke pasa ili mačaka prođu kroz prvi polni ciklus.

 

Da li će opearcija uticati na narav ili metabolizam mog ljubimca?

Operacija ne utiče na inteligenciju ili sposobnost učenja, igru, rad ili lov kod Vašeg kućnog ljubimca. Mnogi ljubimci se bolje ponašaju posle operacije, postajući poželjniji prijatelji. Takođe, ova operacija neće Vašeg ljubimca učiniti gojaznim. Dajući izbalansiranu hranu i redovnu dozu vežbanja svom ljubimcu, pomoćićete mu da održi optimalnu težinu i sprečićete zdravstvene rizike gojaznosti. Zamolite svog veterinara da Vas posavetuje o najboljoj hrani i planu vežbanja za svaku etapu života vašeg ljubimca.

Najhumaniji veterinari u gradu. Prioritet su im životinje, a ne profit.
Danijela Pejic

Sve pohvale za Dr. Aleksandra. Ubedjivo najbolja veterinarska ambulanta u Novom Sadu. Hvala vam na svemu!

Danijel Bojovic

Svi su divni, ali posebnu zahvalnost dugujemo Stefanu, Nemanji i Aleksandru. Spasili su nam psa.
Veoma profesionalni i svoj posao rade srcem! Sve preporuke!

Zeljana Bijelic

Najbolji su. Pravi veterinari kojima je zaista stalo do životinja. Pogotovo vlasnici i glavni veterinari, Nemanja i Aca. Stručnije i bolje veterinare nećete nigde naći.

Anela Skrivanj

Divni, stručni, predani…iako su naši ljubimci “razmažena derišta”, ovoj ekipi strpljenje ne nedostaje. Hvala na svakoj intervenciji, pomoći i savetu. Kenzo vam se zahvaljuje

Jelena Horvat