Blog

Upala Ušiju Kod Pasa I Mačaka – Otitis

Upala Ušiju Kod Pasa I Mačaka – Otitis

Upala Ušiju Kod Pasa I Mačaka – Otitis

OTITIS – UPALA UŠIJU KOD PASA I MAČAKA

Zapaljenje ušiju ili otitis je jedno od najčesćih oboljenja pasa, a ponekad i mačaka. Postoje mnogi predisponirajuću faktori,odnosno faktori koji doprinose nastanku ovog oboljenja: dugačke,oborene uši, neredovno održavanje higijene uha(uklanjanje dlaka u uhu, čišćenje ušnog kanala), zadržavanje vode u uhu prilikom kupanja, preterano stvaranje cerumena. Kod mačaka su ovi problem znatno ređi,iz razloga što mace drže podignute uši, koje su samim tim bolje prozračene.

Zapaljenje uha može zahvatiti spoljašnje, srednje i unutrašnje uho. Najčešći su slučajevi zapaljenja spoljašnjeg ušnog kanala.

Otitis – externa upala spoljašnjeg uha

Znaci ovog oboljenja poprilično variraju, i mogu se zameniti sa nekim drugim problemom. Neki od simptoma po kojima će te primetiti ovo oboljenje su da Vaš ljubimac učestalo trese glavom, češe se u predelu uha, bolno reaguje na dodir uha. U pojedinim slučajevima se može čuti “klokotanje”. Uho je temperirano, odnosno toplo na dodir i ponekad se oseti neprijatan miris u predelu uha. Ovo je izuzetno bolno za vašeg ljubimca, i morate biti oprezni da vas ljubimac ne bi ugrizao.

Zapaljenski proces može biti jednostran ili obostran. Nekada je jedini simptom češanje u predelu ušiju, što se može pomešati sa infestacijom buvama, ili nekim kožnim problemom.

Ovo stanje zahteva intervenciju veterinara. Prvi korak je obavezan detaljan pregled spoljašnjeg ušnog kanala, nakon toga se uzima bris da bi se utvrdio uzrok oboljenja.

Kod mačaka najčešći uzrok zapaljenja spoljašnjeg ušnog kanala je ušni šugarac (Otodectes cynotis). Ovaj parazit se vrlo lako prenosi između mačaka. Ukoliko imate više mačaka u kući/stanu, ako jedna oboli najbolje bi bilo da se sve mačke pregledaju na prisustvo ovog parazita.

Uzroci upale ušiju kod pasa i mačaka

Uzroci upale ušiju kod pasa i mačaka su veoma različiti: strano telo u uhu (najčešće popino prase-travka koja ima oblik rakete), bakterije, gljivice, ušni šugarac,demodex, autoimuna oboljenja i dr.Vrlo česte su i  kombinacije više uzroka ovog stanja. U zavisnosti od uzroka oboljenja se odredjuje terapija. Poželjno bi bilo da ne hranite ljubimca pre posete veterinaru, zato je često potrebno sedirati, a ponekad i uvesti ljubimca u kratkotrajnu anesteziju, ne bi li se izvršio detaljan pregled ušnog kanala.

Ukoliko se ne reaguje na vreme može doći do komplikacija, da zapaljenski poces zahvati srednje uho, ili da pređe u hronični oblik, koji će dovesti do dugotrajnije terapije. Još jedna od mogućih komplikacija je hematom ušne školjke usled otresanja glavom, koji se najčešće može trajno otkloniti samo hiruškom intervencijom.

Lečenje uključuje lokalni tretman kapima, napravljenim u zavisnosti od nalaza brisa, ispiranje ušiju, vrlo čestu i sistemsku terapiju ( inekcije), uz svakodnevno ispiranje uha. Pre aplikacije kapi u  obolelo uho, neophodno je očistiti ušni kanal da bi kapi imale željeni efekat. Ukoliko je u pitanju strano telo, mora se izvaditi. Za ovaj zahvat je potrebno da ljubimac bude u anesteziji.

U zanemarenim slučajevima terapija upale usiju kod pasa i macaka može da potraje i nekoliko meseci!

Saveti:

  • Kod dugodlakih pasa neophodno je šišati dlake u ušima, ne bi li ušni kanal bio prozračen
  • Dlake “zatvore” ušni kanal, u kome se zadržavaju bakterije i dolazi do zapaljenskog procesa
  • Nikako ne ispirajte uho hidrogenom! Za ispiranje postoje komercijalni preparati
  • Nije dovoljno samo stavljati kapi iz humane apoteke bez veterinarskog pregleda

Kod čišćenja ušnog kanala prisustvo manje količine cerumena je normalna pojava

Otitis media-zapaljenje srednje uha

Najčešće nastaje širenjem infekcije iz spoljašnjeg ušnog kanala, Eustahijeve tube ili hematogeno. Ovo stanje može dovesti do zapaljenja bubne opne, pa čak i njene perforacije, odnosno pucanja.

Simptomi su slični kao i kod prethodnog oboljenja, ali su znatno izraženiji. Kod ovog stanja može doći i do promene opšteg stanja, pre svega telesne temperature, pas je mnogo uznemireniji i često cvili usled jakih bolova.  U ređim slučajevima ljubimac odbija hranu i ne odaziva se na pozive vlasnika. Može se dogoditi da životinja drži glavu savijenu u stranu.

Upala ušiju kao bolest je često deo kliničke slike u kojoj imamo i upalu sluznice nosa, upalu ždrela i otečene regionalne limfne čvorove.

Ovakva stanja zahtevaju intervenciju veterinara, terapiju visokim dozama antibiotika, antizapaljans terapiju, i optoprnu terapiju kako ne bi došlo do širenja procesa na unutrašnje uho i pojedine regije mozga. Ova stanja mogu dovesti do paralize facijalnog nerva, pa čak i smti vašeg ljubimca.

Upala ušiju je često stanje koja zahtevaju intervenciju veterinara. U ovim slučajevima ne treba oklevati već odvesti psa kod veterinara. Na taj način će te sprečiti potencijalne komplikacije, skratiti vreme terapije i što je najbitnije učiniti, vašem ljubimcu, život lepšim i lagodnijim.

Najhumaniji veterinari u gradu. Prioritet su im životinje, a ne profit.
Danijela Pejic

Sve pohvale za Dr. Aleksandra. Ubedjivo najbolja veterinarska ambulanta u Novom Sadu. Hvala vam na svemu!

Danijel Bojovic

Svi su divni, ali posebnu zahvalnost dugujemo Stefanu, Nemanji i Aleksandru. Spasili su nam psa.
Veoma profesionalni i svoj posao rade srcem! Sve preporuke!

Zeljana Bijelic

Najbolji su. Pravi veterinari kojima je zaista stalo do životinja. Pogotovo vlasnici i glavni veterinari, Nemanja i Aca. Stručnije i bolje veterinare nećete nigde naći.

Anela Skrivanj

Divni, stručni, predani…iako su naši ljubimci “razmažena derišta”, ovoj ekipi strpljenje ne nedostaje. Hvala na svakoj intervenciji, pomoći i savetu. Kenzo vam se zahvaljuje

Jelena Horvat