Blog

Vakcinacija Mačaka

Vakcinacija Mačaka

Vakcinacija Mačaka

Vakcinacije mačaka protiv najčešćih i najtežih zaraznih bolesti:

– 6 nedelja starosti, a najkasnije 5 dana pre prve vakcine tretman protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita
– 8 nedelja starosti vakcina protiv zaraznih bolesti mačaka
– 10 nedelja starosti – ponoviti tretman protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita
– 12 nedelja starosti – revakcina protiv zaraznih bolesti mačaka
– Po zakonu, sve mačke starije od 90 dana moraju biti obeležene mikročipom i vakcinisane protiv besnila

Pre vakcinacije je izuzetno važno očistiti ljubimca od unutrašnjih i spoljašnjih parazita da bi životinje odreagovale na primljenu vakcinu na odgovarajući način.
Mačke se vakcinišu protiv tri vrste oboljenja: calici virusnog oboljenja mačaka, rinotraheitisa mačaka i panleukopenije mačaka.
Pre svake vakcine neophodno je izvršiti klinički pregled životinje. Mogu se vakcinisati samo zdrave životinje!

Calici virus mačaka

Ovaj virus je jedan od najčešćih uzroka oboljenja gornjih disajnih puteva kod mačaka. Bolest se prenosi direktnim kontaktom između mačaka, iscedkom iz očiju i nosa, a ponekad i izmetom. Ovaj virus je dosta otporan u spoljašnjoj sredini, a prilično je otporan i na dezinficijense, i može opstati u uslovima spoljašnje sredine i do 10 dana.
Bolest se karakteriše curenjem iz nosa i pojačanim suzenjem, povišenom temperaturom i gubitkom apetita. Kijanje nije toliko učestalo kod ovog oboljenja, ali može biti prisutno. Karakteristično za ovo oboljenje je stvaranje ulkusa i otvorenih rana u ustima. Po nosu se mogu pojaviti ranice, slične ogrebotinama. Prisutan je bol u mišićima i zglobovima, koji može dovesti do šepanja. Usled sličnosti, ovo oboljenje se često naziva gripom mačaka.
Mnoge mačke godinama žive sa ovim virusom bez vidljivih simptoma bolesti, ali im on ipak znatno obara imunitet i olakšava ulazak drugih infektivnih noksi, odnosno čini Vašeg ljubimca podložnijeg infekcijama. Osim toga, ovakve mačke predstavljaju izvor infekcije za druge mačke u okolini, kao i za svoje potomstvo.

Rinotraheitis mačaka

Uzročnik ovog oboljenja je herpesvirus. U pitanju je mačji tip ovog virusa koji se ne prenosi na druge životinje. Iz organizma obolele životinje izlučuje se putem sekreta iz očiju i nosa.
Tok i klinički znaci ovog oboljenja znatno variraju. Mogu biti od inaparentnih, odnosno nevidljivih, pa sve do naglog uginuća obolele životinje. Kod ovog oboljenja prisutne su i sekundarne bakterijske infekcije, koje tok i ishod ovog oboljenja čine još težim. Ove bakterije mogu izazvati hronični rinitis, konjuktivitis pa čak i upalu pluća – pneumoniju.
Ukoliko se na vreme krene sa terapijom Vaš ljubimac se može izlečiti. S obzirom da na tržištu ne postoje preparati za direktno uništavanje ovog virusa, terapija je usmerena na lečenje sekundarnih bakterijskih infekcija, davanje preparata za razbijanje i lakše izbacivanje gnojnog sekreta i vitamina da bi se ubrzao proces izlečenja. Tretman može trajati i do 2 nedelje.

Panleukopenija mačaka

Uzročnik ove opake bolesti mačaka je parvovirus. Virus je izuzetno otporan u spoljašnjoj sredini i u njoj dugo opstaje. Izvor zaraze su obolele životinje, odnosno njihove izlučevine (pogotovo izmet), kao i leševi životinja. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom mačkom i njenim sekretima, ali i kontaminiranom hranom i vodom.
Oboljenje se karakteriše izuzetno visokom telesnom temperaturom – i do 41 0C, gubitkom apetita i slabošću. Obolela životinja često povraća, a ponekad se javlja i dijareja sa primesama krvi. Dlaka postaje neravnomerna, slabijeg kvaliteta i nakostrešena. Abdomen je bolan na dodir.
Ljubimci oboleli od ove opake bolesti mogu da se izleče, ali ishod terapije je neizvestan, naročito ako lečenje nije započeto na vreme.
Jedina efikasna zaštita je vakcinacija mačaka protiv ove bolesti.

Vakcinacija macaka protiv mačje leukemije:

8 nedelja starosti – vakcina
12 nedelja starosti – revakcina
Preporučljivo je da se osim obaveznog kliničkog pregleda, Vaš ljubimac testira na prisustvo ovog virusa.
Vakcina protiv FeLV je posebna, odnosno nije u sklopu “trovalentne vakcine”.
Virus mačje leukemije

Uzročnik ove bolesti je iz porodice retrovirusa. FeLV virus je izuzetno kontagiozan, ali je slabo otporan u spoljašnjoj sredini, pa je za nastanak infekcije potreban dugotrajan bliski kontakt među životinjama. Virus se izlučuje slinom, suzama, mokraćom i fecesom. Sreća je što ga ubijaju uobičajena sredstva za čišćenje.
Virus izaziva vrlo različite simptome kao što su: anemija, bolesti digestivnog i reproduktivnog trakta ili bolesti jetre. Životinje su imunokompromitovane, odnosno podložne razvoju drugih infektivnih bolesti poput stomatitisa, hroničnih respiratornih infekcija i dr.
Životinje obolele od ovog virusa mogu živeti nekoliko meseci do nekoliko godina. Kod obolelih je neophodno redovno vršiti dehelmintizaciju, redukovati stres koliko je to moguće, hraniti mačku kvalitetnijom hranom i vakcinisati je protiv drugih zaraznih bolesti.

Test mačke pozitivne i na FIV i na FeLV virus. Ne dopustite da se ovo dogodi i Vašoj maci.Kontaktirajte nas kako bi se najbolje posavetovali i vasoj maci obezbedili dug, lagodan i zabavan zivot.

Najhumaniji veterinari u gradu. Prioritet su im životinje, a ne profit.
Danijela Pejic

Sve pohvale za Dr. Aleksandra. Ubedjivo najbolja veterinarska ambulanta u Novom Sadu. Hvala vam na svemu!

Danijel Bojovic

Svi su divni, ali posebnu zahvalnost dugujemo Stefanu, Nemanji i Aleksandru. Spasili su nam psa.
Veoma profesionalni i svoj posao rade srcem! Sve preporuke!

Zeljana Bijelic

Najbolji su. Pravi veterinari kojima je zaista stalo do životinja. Pogotovo vlasnici i glavni veterinari, Nemanja i Aca. Stručnije i bolje veterinare nećete nigde naći.

Anela Skrivanj

Divni, stručni, predani…iako su naši ljubimci “razmažena derišta”, ovoj ekipi strpljenje ne nedostaje. Hvala na svakoj intervenciji, pomoći i savetu. Kenzo vam se zahvaljuje

Jelena Horvat